1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на агнешкото месо останаха без промяна през първата седмица на юли

Цените на агнешкото месо останаха без промяна през първата седмица на юли

Средната цена на едро на агнешки бут за страната беше с 0,10 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги

По данни на ДКСБТ през периода 2 – 9 юли 2014 г. средните цени на едро и на дребно на агнешко месо за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

Цяло агне

По области търговията на едро с цяло агне остава в ценовия диапазон от 11,75 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 15,95 лв./кг (Русе). Средната цена на едро на цяло агне за наблюдавания период остава 13,23 лв./кг.

През периода на наблюдение предлагане на цяло агне е регистрирано единствено в големите търговски вериги (ГТВ) във Варна.

За поредна седмица само в три области на страната е регистрирано предлагане на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО), като цените остават в интервала от 10,80 лв./кг в Бургас до 11,25 лв./кг в Ямбол. При липсата на седмични изменения по области, средната цена на дребно за страната в ДТО се задържа на нивото от предходната седмица – 11,08 лв./кг.

Средната цена на едро на цялото агне за страната е с 0,24 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 2,15 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

През изминалата седмица цените на едро на агнешкия бут варират от 12,20 лв./кг (Варна) до 16,85 лв./кг (София), като в цялата страна не са отчетени седмични колебания. Така, средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 13,55 лв./кг.

В четирите области на страната, където е отчетено предлагане на дребно на агнешки бут в ГТВ, стойностите са на нива от 13,45 лв./кг, без колебания спрямо предходната седмица. Средната цена на продукта за страната остава 13,45 лв./кг.

В по-малките магазини агнешкият бут продължава да се търгува на цени от 10,90 лв./кг (Бургас) до 14,85 лв./кг (Плевен), също без седмични колебания. Така, средната стойност за страната и в малките магазини остава непроменена – 13,16 лв./кг.

През изтеклата седмица средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,10 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,39 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цените на агнешкия бут в ДТО са с 0,29 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Агнешка плешка

През изминалата седмица предлагането на едро на агнешка плешка остава в ценовия интервал от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,20 лв./кг (Стара Загора). Единствено в София се отчита седмично изменение на цената - покачване с 0,2%. В резултат на това и тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в Шумен, средната стойност за страната нараства с 1,6%, до 12,39 лв./кг.

Предлагането на агнешка плешка в ГТВ се движи в ценовия интервал от 12,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 13,49 лв./кг (Кюстендил), без седмични изменения по области. Средната стойност за страната в големите супермаркети е с 3,4% по-висока на седмична база (12,72 лв./кг), тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в Шумен.

Средната цена на дребно на агнешката плешка за страната в ДТО е 12,62 лв./кг, незначително по-ниска спрямо предходния седмичен период (с 0,1%). По области, цените на този вид разфасовка са най-ниски в Бургас (10,70 лв./кг), а най-високи – в Ловеч (13,93 лв./кг).

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешка плешка за страната е с 0,33 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,23 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ДТО е с 0,10 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.