1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на едро на агнешкото месо се движат между 10,75 и 13,60 лв./кг кланично тегло

Цените на едро на агнешкото месо се движат между 10,75 и 13,60 лв./кг кланично тегло

Най-ниското ценово ниво е регистрирано в Кърджали, а най-високото – в Шумен

Цените на едро на агнешкото месо – цяло агне, в рамките на страната се движат в диапазона от 10,75 до 13,60 лв./кг кланично тегло. Най-ниското ценово ниво е регистрирано в Кърджали, а най-високото – в Шумен, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните цени са за периода 6 – 13 април 2011 г.

Налице е тенденция на нарастване на цената на едро в почти всички области в сравнение с предходния период, с изключение на Варна, където е отчетен незначителен спад (с 0,3%). В Кърджали и София цената на едро запазва нивото си от предходната седмица. Най-голямо увеличение на цените на едро на цяло агне се наблюдава в Шумен – с 44,7%, във Враца и Монтана - с 25%, а във Видин – с 19,9%. Поскъпването в останалите области е в рамките на 1,5-11,7%.

В магазинната мрежа на страната цяло агне се предлага на цена на дребно в границите от 11,25 до 14,90 лв./кг кланично тегло. Най-скъпо е агнешкото месо в Силистра, Разград, Ловеч, Търговище, а най-евтино - в Сливен, Кюстендил, Благоевград.

Спрямо предходния период е регистриран ръст на цените на дребно на цяло агне в магазинната мрежа в повечето области – в диапазона от 0,8% в София до 31,6% във Велико Търново и Търговище. В пет области – Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил и Сливен не е отчетено изменение.

Цените на агнешкия бут и плешката, и на едро и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица и за областите, за които е налична информация е регистрирано възходящо движение в рамките на 0,8-26,1%. Цените са с ДДС.

Справката е обобщена и анализирана от дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на земеделието и храните, в съответствие с решенията на експертната Работна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет, създадена с РМС № 136/10 март 2011 г. Информацията за цените на едро са на ДКСБТ, а тези на дребно са на Системата за агропазарна информация (САПИ) ЕООД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.