1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на хлебната пшеница у нас отбелязаха известно повишение

Цените на хлебната пшеница у нас отбелязаха известно повишение

Средните цени на едро при сключване на сделки наближават 460 лв./т

Тази седмица цените на хлебната пшеница у нас отбелязаха известно повишение. Докато в края на април средните цени на едро при сключване на сделки за пшеница в страната бяха 440 лв./т, сега наближават 460 лв./т (повишение с 4,5% за около 3 седмици), пише Investor.bg.

Предложеното за продажба на Софийска стокова борса (ССБ) тази седмица сравнително малко количество пшеница от втора група (т.е. с качество над средното) е с цена 500-520 лв./т, докато миналата седмица жито с такова качество се търсеше при 470-480 лв./т*.   

На ССБ тази седмица има и оферти за царевица, като търсенето е при 430-440 лв./т (леко повишение спрямо миналата седмица, но тогава търсенето беше за по-голямо количество), а предлагането – при 450-500 лв./т, така че засега до сделки не се стигна.

Офертите на борсата за продажба на маслодаен слънчоглед са при 810-830 лв./т, а за покупка – при 750-800 лв./т, и логично до сделки не се стигна. 

Настоящото повишение на цената на пшеницата у нас не се дължи на вътрешни причини, а е повлияно от движението на цените на международните пазари, които напоследък се повишиха както в Европа, така и в САЩ, казаха наблюдатели на  международните пазари, цитирани от Investor.bg.

Причината за това повишение е последната прогноза на Министерството на земеделието на САЩ за реколтата от пшеница в света, включително и в Европа, която сочи по-ниски добиви (спрямо предишната прогноза) в Европа с 3,6 млн. т (приблизително колкото реколтата на България).

В резултат на това, цената на пшеницата към днешна дата при износ от Франция (от пристанище Руан) е 260 евро/т (при 242 евро към 2 май), а при износ от Германия (пристанище на Балтийско море) тя е 262 евро/т (при 253 евро/т към 2 май).

Цената на пшеницата в САЩ на стоковата борса в Чикаго обаче отбеляза скок от 15% само за седмица и актуалните й котировки са 299 долара/т. Според международни анализатори, причината за покачването на цените на зърното, освен прогнозите за реколтата, са и спекулативните покупки на големи инвестиционни фондове, както и несигурността като цяло на световния пазар на зърно напоследък.

Макар и само с малко над 2%, тази седмица отбелязаха покачване и цените на суровото олио в Ротердам – до 1415 долара/т, и захарта в Лондон – до 618 долара/т. 

*Посочените цени в лева са с включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.