1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на храните в световен мащаб са най-ниски за последните 15 години

Цените на храните в световен мащаб са най-ниски за последните 15 години

Добивът на пшеница в света през 2014 г. се очаква да достигне нов рекорд

Обилната реколта и големите запаси от храни са станали причина за намаляването на цените на хранителните стоки в света до най-ниското им ниво от около 15 години, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), информира darikfinance.bg.

Стоките, чиито цени са намалели най-много, са захарта и млечните продукти, следвани от зърнените храни и олиото. Цените на храните в света намаляват за шести пореден месец през септември, което е "най-дългият период на траен спад" от края на 90-те години на миналия век, съобщи ФАО в месечен ценови индекс на храните.

"Добивът на пшеница в света през 2014 г. се очаква да достигне нов рекорд", информира организацията. Макар че добивът на ориз може леко да намалее тази година, запасите са "огромни" и са достатъчни за покриването на една трета от очакваното потребление през 2015 и 2016 г.

Но епидемията от ебола в Западна Африка буди голямо безпокойство, тъй като разстройва пазарите и земеделската дейност, "засягайки безопасността на храните и голям брой хора", отбелязва ФАО в друг тримесечен доклад за перспективите за реколтата и ситуацията с храните. Освен това "нередовните дъждове в редица области на Сахел ще доведе до смесени перспективи за добив", предупреждава организацията.

Ситуацията с храните в Източна Африка се подобрява с началото на прибирането на реколтата и макар че цените на храните в региона са стабилни или намаляват, те са рекордно високи в Сомалия и Судан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.