1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на хранителни продукти

Цените на хранителни продукти

Анализ на ДКСБТ

Цените на основните хранителни продукти остават стабилни през юни спрямо миналия май месец. Повишаването и намаляването на цените им варира от 1 до 3%.

Спрямо същия месец на предходната година се наблюдават по-разнообразни тенденции - спад на цените на брашното, захарта, млечните продукти и повишаване на цените на месните произведения и на рибата. По-големи колебания както през юни спрямо май, така и спрямо юни миналата година се наблюдават при цените на плодовете и зеленчуците, отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата..

През юни спрямо май са отчетени по-ниски цени в интервала 1-3% на: захар, брашно, скумрия, пиле, шпеков салам. По-голям спад през месеца е регистриран при цената на яйцата (10%) и кравето сирене (5.5%). Поскъпване между 1-2% се наблюдава при ориза, лещата, олиото, кренвиршите и малотрайните колбаси.

При плодовете и зеленчуците се наблюдава характерното за сезона намаление на цените, като най-силно е изразено при черешите - с 47%, оранжерийните домати - 37%, оранжерийните краставици - 23% и зелето - 24%.

Спадът на цените на ягодите и зеления пипер е в диапазона 14-19%, между 4-6% по-ниски са цените на чесъна и бананите. Поскъпване в интервала 15-19% през юни спрямо май има при ябълките, картофите и лимоните.

През юни тази година спрямо юни 2008 г. е отчетен спад на цените на олиото с 42%, брашното - с 35 %, млечните храни  между 7-14%, пилешкото месо с 12%, захарта и фасула между 4-6%. Възходящата тенденция в движението на цената на месните продукти и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на кренвиршите е 22%, на малотрайните колбаси и рибата с около 9-11%.  Запазват се по-високите стойности - на лещата с 6% и на яйцата с 13%. Най-голямо годишно намаление е регистрирано на цената на лимоните, като тяхната цена през юни тази година спрямо юни 2008 г. е с 50% по-ниска. В диапазона с 19-22% по-ниски са цените на през това лято на ябълките, черешите, чесъна и зелето. Цената на зеления пипер през тази година спрямо миналата е с 5% оранжерийните краставици е без промяна.По-високи цени са регистрирани при ягодите с 25%, на картофите - с 33%, на бананите с 8% и на оранжерийните домати с 2%.по-ниска, а цената на

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.