1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на хранителните стоки са се увеличили тревожно в края на 2010 г.

Цените на хранителните стоки са се увеличили тревожно в края на 2010 г.

КНСБ ще настоява за увеличаване на минималната работна заплата на 290 лв. от 1 юли

Има тревожно увеличение на цените на хранителните стоки и то на основни хранителни продукти – хляб и зърнени храни, мляко и млечни продукти, животински и растителни масла. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка с анализ на синдиката за ценовото равнище и доходите през последното тримесечие на миналата година, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Има ръст на пшеничното брашно на годишна база над 25%, ръст на цената на кравето сирене с около 20%, ръст на слънчогледовото олио – 42% и т.н. Това показва, според нас, едно притеснително бързо увеличение на цените на основни стоки и услуги, които удрят драматично потребителската кошница и възможността за покупателна способност на най-бедните слоеве от населението” каза Димитров.

По думите му границата на бедност расте. Истинската граница на бедност, която се изчислява по възприетата от Министерски съвет методика, е 231 лв. По думите на Димитров минимална работна заплата трябва поне да покрива този праг на бедност. „В тази връзка ние ще настояваме от 1 юли увеличаване на минималната работна заплата на 290 лв. Това ще доведе средно за настоящата година до един номинален ръст на средната заплата с около 10%. Като се приспаднат дефлационните процеси ще има около 5-6% реален растеж”, допълни Димитров. По думите му това увеличение на минималната заплата би гарантирало поне на ниско доходните групи запазване на покупателната способност в едни приемливи граници без това да ги прави по-богати.

По думите му - има основание да бъде възстановено договарянето на национално ниво на препоръчителния индекс за ръст на работните заплати - като минимален препоръчителен индекс – в индустрията и икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.