1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на кафето се вдигат заради лошото време в Бразилия

Цените на кафето се вдигат заради лошото време в Бразилия

В началото на годината плантациите в Бразилия станаха жертва на невиждана суша

Неблагоприятните метеорологични условия в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, доведоха до скок на цените на кафето. В момента килограм от сорта арабика на международните борси се търгува за 3 евро и 50, най-високата цена от 2014 година насам.
 
Статистиката показва, че от януари насам цената на суровата арабика се е покачила с 60%. С 40 на сто по-скъп е станал и сортът робуста, който се използва най-вече за направата на нес-кафе и се отглежда предимно в Азия. За вдигането на цените има редица причини, но най-важната са ужасяващите метеорологични условия в Бразилия, коментират анализатори. Принос за ситуацията имат също така повишените транспортни разходи, както и политическите разногласия в Колумбия, третият най-голям производител в света.
 
В началото на годината плантациите в Бразилия станаха жертва на невиждана суша, а само преди дни слани удариха щат, където се отглеждат 70% от бразилската арабика. Проблемът с този сорт е в това, че растенията следват двугодишен цикъл, при който след една слаба година идва голяма реколта. Според експерти този цикъл сега ще бъде нарушен.
Засега цената на дребно все още не се е променила, но много скоро потребителите ще усетят поскъпването, посочват пазарните анализатори. Обикновено промените, независимо дали нагоре или надолу, достигат след три до девет месеца до магазините.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.