1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на овеса с нов рекорд на международните пазари

Цените на овеса с нов рекорд на международните пазари

В Европейския съюз най-големите производители са Полша, Испания и Финландия

Цените на овеса в Европа отчитат стремителен ръст. На световните пазари беше регистриран нов рекорд, надскочил предишния от 2014 година. На борсите в Съединените щати един бушел вече струва 5,76 цента, а на физическия пазар се плащат и по 6 долара, двойно повече, отколкото преди 6 месеца.
 
В Германия, един от най-големите производители на овес в Европа, цената на един тон достигна 228 евро, което се доближава максимално до досегашния рекорд, поставен след сушата през лятото на 2018 година. При това германската реколта е в размер на 773 000 тона, което е с 50 000 тона повече, отколкото през 2020-та.
 
Eвропейската реколта е в размер на осем милиона тона и изостава с 400 000 спрямо миналогодишната. Това количество би трябвало да е достатъчно, за да покрие нуждите в Съюза, които се изчисляват на малко над 7 милиона тона. Причината за поскъпването се крие отвъд Океана, в Канада, която е най-големият износител на овес в света. Тази година тамошните стопани са прибрали едва 4 милиона тона, или със 700 хиляди по-малко от миналата година. Обикновено страната експортира 3 милиона тона, най-вече за Съединените щати, но и за Европа. Сега това количество едва ли ще бъде на разположение, коментират експерти.
 
В Европейския съюз най-големите производители са Полша, Испания и Финландия, които изпреварват Германия с реколти от над 1 милион тона. Данните на Комисията сочат по-малки количества в първите три държави, както и в Балтийските страни. Въпреки силния сезон, Федералната република ще се нуждае от внос, тъй като вътрешното потребление е в размер на 900 000 тона. От тях около 50 % отиват за производството на храни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.