1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на основните борсови храни тази седмица се „укротиха“

Цените на основните борсови храни тази седмица се „укротиха“

Последните дни суровото олио в Ротердам незначително поевтиня с по-малко от 1% до 1485 долара/т

Цените на основните борсово търгувани храни през изтичащата седмица практически не се промениха както у нас, така и в Европа. Засега обаче няма никакви гаранции, че това положение ще се запази в близко бъдеще и че ще спре покачването на цените на зърното, маслодайния слънчоглед и други, коментираха наблюдатели на международните стокови пазари, пише Investor.bg.

На Софийска стокова борса (ССБ) през седмицата беше предложена оферта за покупка на 500 т хлебна пшеница при цена от 390 лв./т* (близка до пазарната в момента), но насрещни оферти няма.

Тази седмица цените на пшеницата, царевицата и маслодайния слънчоглед на стоковата борса в Будапеща останаха същите като през предходната. Хлебната пшеница и царевицата на борсата в Чикаго за седмица поскъпнаха с 2-2,5% и актуалните им котировки към тази сутрин са съответно 295 долара/т и 257 долара/т.

Последните дни суровото олио в Ротердам незначително поевтиня с по-малко от 1% до 1485 долара/т. Цената за захарта в Лондон „олекна“ за седмица с 2,5% до 768 долара/т.  

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.