1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пазара се ръководят не толкова от фундаментални икономически фактори, колкото от слухове и страхове

Цените на пазара се ръководят не толкова от фундаментални икономически фактори, колкото от слухове и страхове

Земеделската реколта в България е феноменална

 

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Христо Миленков, миналата година беше осъществен шок в покачването на цените, комбиниран от лоша реколта и лоши очаквания. Но сега обстановката е успокоена, а и земеделската реколта в България е феноменална. Такава реколта не сме имали през последните десетина, петнайсет години.

Това, което имахме преди две години като цени на земеделска продукция, трябва да го забравим, каза Миленков. То няма да се повтори вече. Има една сериозна промяна на световния пазар, в това число и в България – имаме едно преструктуриране на потреблението дори и с навлизането на алтернативните горива и биогоривата. Но със сигурност цените ще намаляват.

Организацията на така наречените пазари на производителите – връзката между дребния и средния производител и пазара е една хронична болест на българското земеделие – нежеланието на дребните и средните производители да се обединят в кооперативи или сдружения, които да ги представят на пазара, да облекчат достъпа им и да гарантират тяхното участие. Вторият проблем е свързан с неуредените проблеми вежду държавата и земеделските производители при ползването на водата. А тази вода става все по-нужна, защото не може да има интензивно земеделие без стабилно напояване.

Поне от 15 години вносните зеленчуци са тези, които поддържат по-ниски ценови равнища на българския пазар. За това допринася прекъснатата връзка между българските производители и пазара, както и хроничната липса на инвестиции, които да изведат нашето земеделие до нивото на 21 век. В Холандия например има оранжерии, които произвеждат по 100 тона домати на декар. А навремето България беше третата по сила в Европа по производство и износ на домати. Сега едно че сме далеч технологично изостанали, второ – няма я инфраструктурната подкрепа с напояването и като липсва и пазарната връзка, подчертава Миленков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.