1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пилешкото месо са без съществени изменения спрямо предходната седмица

Цените на пилешкото месо са без съществени изменения спрямо предходната седмица

Повишение от 0,3 до 5,1% е регистрирано в пет областни центъра, най-значително в Сливен

През периода на наблюдение (9 - 16 май 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на пилешкото месо за страната са без съществени изменения спрямо предходната седмица. По-значителни седмични ценови изменения се наблюдават само в отделни области на страната, главно при предлагането на охладено пиле в големите търговски вериги.

Пиле-замразено

За наблюдавания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 2,78 лв./кг до 4,31 лв./кг, като отново най-ниската стойност е отчетена в Ловеч, а най-високата - в Разград. В преобладаващата част от областите се наблюдава леко седмично изменение на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи замразеното пиле е поевтиняло. Седмичното понижение е в рамките на 0,3 - 3,8%, най-чувствително - в Ловеч (с 3,8%) и Монтана (с 2,8%). Повишение от 0,3 до 5,1% е регистрирано в пет областни центъра, най-значително в Сливен. Наблюдаваните двупосочни колебания на цените не оказват влияние върху средната цена на едро за страната и тя се запазва на нивото от предходната седмица - 3,74 лв./кг.

През анализирания период средната цена на дребно на замразено пиле за страната в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително увеличение (с 0,5%) спрямо предходния период, до 4,45 лв./кг. По области, цените на дребно се движат в границите от 4,24 лв./кг (Кюстендил) до 4,79 лв./кг (Варна). В три от областите замразеното пиле е поскъпнало - по-чувствително в София (с 3,5%) и Варна (с 3,2%), а по-слабо – в Добрич (с 1,8%). Само във Враца охладеното пилешко месо поевтинява леко (с 1,1%).

Разликата между цените на едро и тези на дребно в ГТВ варира от 0,03 лв./кг в Разград до 1,92 лв./кг (или 69%) в Ловеч.

Средната цена на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) се задържа на нивото от предходната седмица - 4,40 лв./кг. В почти всички области цените на дребно на замразено пиле в по-малките магазини остават без промяна и се запазват в ценовия диапазон от 4,00 лв./кг (Варна) до 4,90 лв./кг (Ловеч). Единствено в Монтана е налице седмично изменение на цената – понижение с 1,3%.

Целия материал за ценовия анализ на пазара на пилешко месо четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.