1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пшеницата у нас се върнаха на рекордните 330 лв. от август

Цените на пшеницата у нас се върнаха на рекордните 330 лв. от август

В Русия продължават проблемите със сеитбата

Цените на пшеницата у нас се върнаха на рекордните си нива от август от 320-330 лв./тон, показва проучване на Investor.bg сред пазарните участници. Данните са на база реално сключени сделки.

След достигане на този пик около средата на август последва замиране на търговията и леко понижение на цените. През последните дни на пазара се наблюдава значителен интерес към сключване на нови контракти на цена 320-330 лв/тон. Договорените през август количества са изнесени (600 хил. тона е износа от България през август), а интересът към българската суровина не намалява.

Ограниченият износ на фуражно зърно от Украйна и Русия принуждава много вносители да попълват запасите си за сметка на фуражна пшеница от ЕС или частично да я заменят с царевица. Значителното разминаване между търговците в Чикаго и руското министерство на земеделието относно запасите на зърно в Русия създават нестабилност на пазара, с резки движения на цените в двете посоки. Според трейдърите в Русия има 20 млн. тона, а според руското земеделско министерство запасите са 26,2 млн. тона. Това е основният фактор, движещ котировките на пшеницата в България.

За ръста на цените у нас помагат и продължаващите проблеми със сеитбата в Русия. Поради това през следващите 2-3 месеца може да се очаква цената на пшеницата в България да достигне 350-360 лв./тон, въпреки лошото й качество, споделят експерти за Investor.bg.

В петък Европейската комисия издаде най-големия седмичен лиценз за износ на мека пшеница от Европа от 2007 г. досега, а именно 943 хил. тона, което се оказа основния поддържащ фактор на борсовите цени в Европа. Основната част от износа ще се формира от френска пшеница. Цената на хлебната пшеница в Париж с доставка през ноември е 230,5 евро/тон, а на фуражната в Лондон е 245,9 $/тон.

Наблюдава се засилено търсене на царевица в Азия, на фона на ограниченото предлагане на фуражна пшеница. Традиционните вносители Малайзия, Индонезия, Виетнам, Япония и Южна Корея търсят допълнителни количества царевица от Индия, САЩ и Аржентина. Тези фактори дават основание да се очаква нарастване цената на царевицата в края на годината до 5,25 $/бушел (324 лв./тон).

Според вчерашния доклад на Министерството на земеделието в САЩ запасите от царевица в САЩ са в размер на 28,35 млн. тона, като са с 6,86 млн. тона по-ниски от запасите през миналата година. Световните запаси от царевица са в размер на 135,56 млн. тона, като са с 3,43 млн. тона по-ниски от миналогодишните. Благодарение основно на влажното време в Китай, световното производство на царевица през сезона септември 2010/ септември 2011 г. ще се увеличи с 15 млн. тона до 826 млн. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.