1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на птичето месо без промяна, въпреки увеличената производствена себестойност

Цените на птичето месо без промяна, въпреки увеличената производствена себестойност

Според председателя на Съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов не се очакват резки промени в пазарните цени

 

Цените и яйцата на българския пазар запазват равнището си през последните седмици по борсите в страната, въпреки пика, който те отбелязаха по време на Великденските празници. Две седмици след това яйцата се върнаха на изходните си позиции от 0.13 - 0.15 лв. за бройка, както бяха през първото тримесечие на годината. Пилешкото месо също не отбелязва голямо увеличение, макар цените по тържищата да се движат от 2.80 до 3.50 лв. за килограм замразено пиле без вътрешности. Разликата в стойностите се определя от местоположението на борсите и близостта им до производителите, чията продукция се предлага на пазара.

В момента в София на "Слатина- Булгарплод" цената на килограм пиле се движи в рамките на 2.95 - 3.05 лв., докато преди месец горната граница е била с 0.05 лв. по-ниска. В Плевен през март замразеното пиле се е продавало от 2.80 до 3.50 лв. за килограм, а сега стойността му е с 0.30 лв. по-ниска. Във Варна средната продажна цена е 3.00 лв. за килограм по тържищата, а в Пловдив тя е 2.90 лв. през последната седмица.

Според председателя на Съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов не се очакват резки промени в пазарните цени. Производството на яйца и птиче месо през т. г. ще бъде увеличено, прогнозират специалистите от аграрното министерство, но това няма да се отрази на цените на продуктите. Дори и вносът няма да повлияе много на пазара, тъй като внасяните количества са малки в сравнение с родната продукция. През т. г. се планира от българските птицекланици да излезе на пазара повече от 115 хил. тона месо, което е с 5 хил. т повече от 2003 г. Прогнозите за производството на яйца сочат, че тяхното увеличение ще е повече с 2.9 на сто спрямо предишната година. Има леко поскъпване на стойността на пилешкото месо от производител, отбеляза проф. Стоименов. Това основно се дължи на повишените цени на фуражите, които се използват в отглеждането на птиците. Повишението е с около 0.10 лв. на килограм, а крайните производствени стойности са от 2.80 до 3 лв. за килограм. При яйцата повишението е с около 0.015 лв. за бройка. Средната цена, с която яйцата излизат от производителя е около 0.12 - 0.13 лв. за бройка./biznes-vesti.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.