1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на рафинираното слънчогледово олио остават стабилни

Цените на рафинираното слънчогледово олио остават стабилни

Най-сериозно понижение на ценовите равнища при търговията с олио се регистрира на борсите в Ямбол

Като цяло, през анализирания период (01.02-08.02.2012 г.) цените на рафинираното слънчогледово олио остават стабилни.

През последната седмица средната цена на едро за страната на слънчогледовото олио се запазва на нивото от предходния период – 2,39 лв./литър. По области, цените на едро се движат в диапазона от 2,03 лв./литър до 2,70 лв./литър, като най-ниските и най-високите стойности отново са регистрирани съответно в Сливен и Смолян. В преобладаващата част от областите се наблюдава разнопосочно движение на цените в границите от -4,2% до +2,2%. Най-сериозно понижение на ценовите равнища при търговията с олио се регистрира на борсите в Ямбол (с 0,10 лв./литър или 4,2%) и Пловдив (с 0,09 лв./литър или 3,7%). В 8 от областите цените на олиото слабо се повишават, най-значително в Стара Загора (с 2,2%).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,88 лв./литър, с 0,01 лв./литър или 0,3% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, цените на олиото в тези обекти са в интервала от 2,69 лв./литър (Перник) до 3,13 лв./литър (Търговище). През периода на наблюдение само в пет от областите се регистрира изменение на цените спрямо предходната седмица. В три области цените се понижават, най-чувствително в ГТВ на Перник (с 0,15 лв./литър или 5,3%). Единствено в две области - Добрич и Шумен цените бележат слабо повишение  (с по 0,05 лв./литър или съответно с 1,6 и 1,9%).

Средната цена на олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва незначително понижение спрямо предходната седмица – с 0,3% до 2,97 лв./литър. През последната седмица цените на олиото в малките магазини се запазват в диапазона от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). Като цяло, липсва динамика при цените в тези обекти. В Хасково и Перник олиото се търгува на по-ниски цени спрямо предходната седмица, като намалението е съответно с 1,7 и 2,6%. В други две области цените на дребно на олиото отбелязват незначително повишение - във Варна с 0,9%, а в Стара Загора с 0,7%.

За поредна седмица, средно за страната, цените на рафинираното олио в малките магазини са с 0,09 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети. В пет области обаче цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,18 лв./литър в Търговище.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно както за големите супермаркети, така и за малките магазини се отчита отново в Сливен, съответно 0,95 и 0,87 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.