1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на рапицата в Париж продължават да падат

Цените на рапицата в Париж продължават да падат

Европейският пазар е под натиск и заради сериозните опасения от икономическа рецесия

Цените на рапицата на борсата в Париж продължават да падат, достигайки 629 евро за тон. Това е най-ниското ниво за последните 12 месеца, а за поевтиняването има редица причини, коментират анализатори.
 
На първо място са все по-ниските котировки на американската соя, която само за два дни загуби над 4 процента от стойността си. Според експерти от САЩ това се дължи на коригираната нагоре с 1 милион тона прогноза на вашингтонското агроведомство, докато участниците на пазара очакваха понижение. Към това се прибавят и подобрените метеорологични условия в Средния Запад, за където синоптиците предсказват обилни валежи.
 
Европейският пазар е под натиск и заради сериозните опасения от икономическа рецесия и свързаното с тях свиване на потреблението от страна на производителите на биогорива. От друга страна расте предлагането, въпреки горещините и сушата. Така във Франция се очакват близо 4 и половина милиона тона, което е с 370 хиляди тона повече в сравнение с предишните прогнози. А германската реколта ще достигне близо 4 милиона тона, или с 300 хиляди тона над миналогодишното количество. За целия Европейски съюз се очертават 18 милиона тона.
През новата стопанска година Европейската комисия очаква вносът на рапица да бъде в размер на 4 и половина милиона тона, при 5 и половина през предишния сезон. До момента са импортирани 630 хиляди тона, от които 130 хиляди във Франция и по 120 хиляди тона в Италия и Германия.
 
Третата причина за понижението на цените в Париж е добрата реколта в Канада. Там анализаторите очакват 20 милиона тона, след като през миналата година реколтата беше рекордно ниска – едва 12 милиона тона. Това ще даде на Канада възможност да увеличи износа си от миналогодишните 5 на 9 милиона тона. Добри реколти се очакват и в Австралия, Украйна и Русия. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.