1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на соята скочиха в сухото време

Цените на соята скочиха в сухото време

Наличните запаси от соя и царевица се очаква да достигнат рекордно ниски нива през следващата година

Фючърсите на соята в САЩ се покачиха този понеделник, заради опасенията, че реколтата може да се размине с крайно необходимите й дъждове.

На борсата в Чикаго офертите за доставки на соя през ноември скочиха с 23.5 цента, или със 1.7%, до 14.47 долара за бушел. Офертите за доставки на царевица през декември се повишиха с 3 цента, или с 0.4%, до 7.70 долара за бушел. Офертите за доставки на зимна пшеница през декември се повишиха с 2 цента, или с 0.3%, до 7.95 долара за бушел.

Движението на цените на соята нагоре дойде след прогнозите за сухо време в ключовите за отглеждането й райони на Средния Запад, включително части на Минесота, Илинойс, Индиана и Айова. Посевите сега са в най-важния си период на растеж и се нуждаят от дъжд, за да приключат развитието си в навечерието на предстоящата реколта.

"Заради продължаващата суша, плюс горещините през тази седмица, реколатат от соя навярно ще продължи да намалява", коментира Кайл Тапли, селскостопански метеоролог за EarthSat Weather Services, частна метеорологична фирма.

Търговците са изнервени от метеорологичните условия, тъй като наличните запаси от соя и царевица се очаква да достигнат рекордно ниски нива през следващата година. Фермерите се надяват на благоприятни условия, за да получат големи реколти и да могат да се изпълнят доставките.

Реколтата от царевица вече претърпя необратими поражения заради горещините и сушата през юли, най-важното време за развитието на тази култура. Загубите в добива вече се отразиха на пазара на царевица, въпреки изненадващо малката реколта все още може да оказва натиск за по-високи цени, твърдят търговци. Договорите за доставките на царевица през декември отбелязаха нови върхове по време на нощната търговия в петък заради опасенията за осигуряването им, но не успяха да достигнат още по-високи нива на девната сесия в понеделник.

Американското министерство на земеделието ще издаде обновени данни за състоянието на културите в седмичния си доклад. Очаква се нивата леко да спаднат за соята, а за царевицата да останат стабилни, дори също леко да се снижат.

Други пазари

За декември късите сделки на соевите продукти завършиха с покачване от 1.4% до 386.40 долара на тон, а соевото олио приключи с повишенеи от 2.2% до 58.58 цента за паунд. Овесът пък се покачи с 1% до 3.84 долара за бушел, а етанолът се повиши с 0.07% до 2.796 долара за галон. Ноемврийските сделки за ориза скочиха с 1.3% до 17.54 долара за центнер.

В Канзас Сити червената зимна пшеница с доставка през декември се покачи с 0.8% до 8.99 долара за бушел. На борсата  в Минеаполис пролетната червена пшеница, също с доставка през декември, се вдигна с 0.2% до 9.39 долара за бушел.

 

Етикети соя, цени, фючърси, САЩ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.