1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на цитрусовите плодове намаляха с до 31%

Цените на цитрусовите плодове намаляха с до 31%

Повече грозде и ябълки на пазара заради топлото време

 

Намаление на цените на цитрусовите плодове по борсите и пазарите в страната, отчита Системата за агропазарна информация (САПИ) през последната седмица.

Най-сериозен спад в цените се забелязва при портокалите, които са поевтинели със 7% на борсите в София, с 10-15% във Варна и Бургас, а в Русе - с 31%. В момента на борсите в страната цените им тръгват от 1 - 1,20 лв. за кг. На пазарите в София цитрусовият плод се продава между 1,40 и 2 лв. за кг., а в големите хранителни вериги максималната му цена стига до 1,60 - 1,65 лв. за кг.

Лек спад се наблюдава и в цените на мандарините, въпреки че те са сред традиционните плодове на трапезата през зимата. По столичните борси за седмица плодът поевтиня с 4%, а в Бургас намалението на цените стигна 15%. Най-ниска е цената на килограм мандарини на едро в София - 1 лв., докато в останалите градове тя тръгва от 1,35-1,45 лв. По столичните пазари цените им варират в широк диапазон - от 1 лв. до над 2 лв. за килограм. Единствено грейпфрутите засега държат висока цена.

Подобен спад в цените е необичаен за сезона. Обяснението е в топлото време, което задържа високо търсенето и предлагането на есенни плодове като ябълки и грозде, коментира директорът на столичната борса "Слатина Булгарплод" Александър Йоцев. Цитрусите са нетрайна стока и ако вносителите са се презапасили, ще бързат да ги реализират дори на по-ниски цени, обясни той. Според наблюдатели на пазара цените падат и заради излизането на новата реколта портокали и мандарини в Гърция и Кипър през ноември.

Бананите също остават необичайно евтини за сезона, като по столичните пазари се търгуват за около 1 - 1,10 лв. за кг. Според Йоцев обяснението е в ниския курс на долара, който е основната валута в търговията с този плод.
За сметка на това през последните седмици се наблюдава сериозно поскъпване на ябълките, като на някои борси цените им се вдигнаха до 43%. Най-евтини са българските ябълки итези внос от Гърция и Полша, които се продават между 0,65 и 1,20 лв. за кг. Внесените от Италия и Австрия плодове са с цени от 1,50 до 2,70 лв. за кг. На пазарите на дребно цените на ябълките са в границите от 0,70 лв. за кг. до 2,50 лв. за кг. Изключение прави София, където максималната цена на ябълките достига до 3,40 лв. за кг., но средно се продаван за 1,10 до 1,40 лв. за кг. Цената на гроздето също бележи ръст, като на някои борси се е вдигнала до 35%. На едро есенният плод се търгува между 1,50 и -3 лв. за кг. Предлага се предимно внос от Гърция, Турция и Италия, но има и българско производство. На пазарите в страната гроздето е с цени между 1,80 и 3 лв. за кг./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.