1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на яйцата остават стабилни

Цените на яйцата остават стабилни

Ръст от 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица е отчетен в пет от областите – Благоевград, Бургас, Кюстендил, Перник и София

Като цяло през периода 2-9 ноември 2011 г. цените на яйцата както на едро, така и на дребно остават стабилни.

През анализирания период цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) са в диапазона от 0,15 лв./бр. до 0,19 лв./бр. Най-евтино яйцата на едро се търгуват във Велико Търново, а най-скъпо във Варна и Монтана. Спрямо предходната седмица, намаление на цените на борсите е регистрирано във Варна, Велико Търново, Сливен, Смолян - с 0,01 лв./бр. и Ямбол - с 0,02 лв./бр., а повишение в Плевен, Разград-с 0,01 лв./бр. и Добрич - с 0,02 лв./бр.

Най-ниски цени на дребно на яйца (размер M и L) в големите търговски вериги (ГТВ) и в по-малките търговски обекти се отчитат отново в Шумен.

Цените на яйцата - размер M, в големите супермаркети варират от 0,16 лв./бр. до 0,28 лв./бр., като най-скъпо се предлагат в Разград. Ръст от 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица е отчетен в пет от областите – Благоевград, Бургас, Кюстендил, Перник и София.

Предлагането на яйца - размер L в ГТВ отново е в ценовия диапазон от 0,18 лв./бр. до 0,29 лв./бр., като най-високата цена се задържа в Разград и Силистра. Промяна на ценовите стойности се наблюдава единствено в София - понижение с 0,01 лв./бр.

В по-малките търговски обекти (ДТО) цените на дребно на яйца, размер М, са средно с 0,01 лв./бр. по-ниски от тези в ГТВ, като варират от 0,17 лв./бр. до 0,23 лв./бр. Поскъпване с 0,01 е отчетено в Бургас и София.

Цените на яйца, размер L, предлагани в ДТО остават без промяна. Ценовите стойности са в границите от 0,19 лв./бр. до 0,28 лв./бр., съответно в Шумен и Бургас.

В по-голямата част от страната цените на яйца (размер М и L) в големите супермаркети продължават да са по-високи спрямо тези в по-малките търговски обекти.

Маржът между цените на едро на яйца, размер М, и тези на дребно в ГТВ е най-голям в Разград - 0,10 лв./бр., като се наблюдава леко стесняване с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица. В останалата търговска мрежа разликата с цените на едро достига до 0,07 лв./бр. в Бургас.

 

 

Етикети яйца, цени, ГТВ, ДТО
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.