1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на захарта бележат понижение

Цените на захарта бележат понижение

В четири от областните центрове се отчита незначително повишение на ценовите стойности

През периода на наблюдение (22 – 29 февруари 2012 г.) цените на бялата захар на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) бележат понижение, докато тези на едро и на дребно в другите търговски обекти (ДТО) са близки до нивата от предходната седмица.

Регистрираните в по-голямата част от областите леки ценови колебания при търговията със захар на едро не се отразяват съществено върху средната стойност за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,13 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,5%) спрямо предходния седмичен период. По области, захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,96 лв./кг (Пазарджик) до 2,40 лв./кг (Разград). Понижение на цените от 0,5% (Кърджали и Пазарджик) до 4,2% (Благоевград) се регистрира в 10 от областите. В четири от областните центрове се отчита незначително повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,5% (Ловеч и Сливен) - 1,4% (Варна).

За разлика от предходната седмица, когато се регистрира леко повишение, през наблюдавания период цените на дребно в ГТВ в преобладаваща част от областите следват низходяща посока.

През периода 22 – 29 февруари 2012 г. средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги е 2,28 лв./кг, с 0,05 лв./кг или 2,2% по-ниска спрямо предходната седмица. В почти цялата страна захарта в големите супермаркети се предлага на по-ниски цени, като поевтиняването е в рамките на 1,1 – 5,5%. Най-чувствително цените спадат в Бургас (с 0,13 лв./кг или 5,5%), Разград, Русе, Силистра и Търговище (с по 0,12 лв./кг или 5,2%).

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.