1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зърното на световните пазари продължават да падат

Цените на зърното на световните пазари продължават да падат

В България новата реколтта се очаква да е с много добри показатели

Цените на зърното на световните пазари продължават да падат заради изобилните реколти, големите преходни запаси и агресивният износ. Това заявиха от Софийската стокова борса. Анализаторите днес отбелязаха своята 25-та годишнина. 

На 713 млн. тона се изчислява новата световна реколта от пшеница. Прогнозата за Европейският съюз е за 160 млн, което е с 2 милиона повече от предходния анализ на Световния съвет по зърното.

Низходящ е ценовият тренд на пшеницата и у нас. За година има спад от 19%. Средно за страната културата се търгува за 270 лева за тон без ДДС. В България новата реколтта се очаква да е с много добри показатели. Анализаторите посочват, че фермерите ще приберат 4,5 млн. тона.

При другата основна зърнена култура – царевицата, експертите коментират, че общото количество от новата световна реколта се очаква да е 973 млн. тона. За ЕС оценката е влошена. Реколтата ще е с 18 млн. тона по-малко.

В България царевицата се търгува средно за около 270 лева за тон, което е спад от 4% за година. Все още няма прогноза за новото количество от реколтата.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.