1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зърното у нас се стабилизират

Цените на зърното у нас се стабилизират

На Софийска стокова борса офертата за продажба на хлебна пшеница е при цена от 455 лв./т

През изминалата първа седмица на май на Софийска стокова борса (ССБ) имаше оферти както за покупка, така и за продажба на зърно, макар и в неголеми количества, пише investor.bg. Предложените ценови оферти са близки с борсовите предложения отпреди месец, което  говори, че продължава установилата се в началото на април сравнителна стабилизация на цените на зърното у нас.

Офертата за продажба на хлебна пшеница сега е при цена от 455 лв./т, а насрещната оферта за покупка е при цена от 430 лв./т. Царевицата се продава на борсата при 430 лв./т, докато купувачът предлага 390-400 лв./т*.

И в двата случая засега до сделки не се стигна. Това обаче е възможно да стане през настоящата седмица, тъй като разликите между цените „купува“ и „продава“ и при двете зърнени култури не са големи. Освен това, по данни на търговци, средните цени, при които се сключват към момента сделки на едро в страната за пшеница и царевица, са малко над посочените борсови цени „купува“.

На ССБ беше предложена и оферта за покупка на 500 т маслодаен слънчоглед при цена от 750 лв./т. Насрещна оферта през първите дни на май нямаше, за разлика отпреди две седмици, когато имаше оферта за продажба на 2000 т маслодаен слънчоглед, но тогава пък нямаше предложение за покупка.

През миналата седмица на ССБ бяха сключени сделки на едро за продажба на бензин А95 Н при цена от 2050 лв./1000 л и на дизелово гориво при същата цена.

За отбелязване е, че през миналата седмица маслодайният слънчоглед на борсата в Будапеща поевтиня с 9% и към днешна дата цената му (преизчислена в лева) е 806 лв./т.

След значителното поевтиняване напоследък, миналата седмица суровото олио в Ротердам практически запази цената си – 1400 долара/т.

Захарта на борсата в Лондон обаче продължи да поевтинява, като за първите дни на май цената на сладкия продукт „олекна“ с още 3,5% до 593 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.