1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зърното у нас запазват нивата си от началото на месеца

Цените на зърното у нас запазват нивата си от началото на месеца

В страната единични сделки на едро за пшеница през последните дни се сключват при цени от около 340 лв./т

Публикуваната тези дни прогноза на Министерството на земеделието на САЩ за добива на пшеница в световен мащаб за тази година е по-висока с 8,8 млн. т от прогнозираното потребление, най-вече заради високите добиви в Европа и Русия. Този факт доведепрез седмицата до промяна на цените на хлебното зърно на големите стокови борси в Европа в посока надолу от около 1% до няколко процента, коментираха за Investor.bg наблюдатели на международните стокови пазари.

Затова, както в Европа, така и у нас, няма предпоставки за осезаемо вдигане на цените на зърното в близките седмици, дори месеци, освен при отчитане на допълнителните разходи като складови и транспортни.

 

У нас обаче цените на зърното практически запазват нивата си от началото на месеца. По данни на търговци в страната единични сделки на едро за пшеница през последните дни се сключват при цени от около 340 лв./т, а за царевицата средните цени на едро към момента са около 350-360 лв./т. За сравнение, на борсата в Будапеща цените (преизчислени в лева) на пшеницата са 314 лв./т, а на царевицата – 300 лв./т.

През тази седмица захарта в Лондон запази цената си от предишната. Суровото олио в Ротердам обаче продължи да поевтинява, този път с 2% за седмица, до 1195 долара/т*.

През седмицата на Софийска стокова борса (ССБ) бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н – 2030 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1678-2095 лв./1000 л, за нафта за отопление – 1502-1756 лв./1000 л, за газ пропан-бутан – 1090 лв./1000 л.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.