1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зърното в Русия може да достигнат $ 300/т

Цените на зърното в Русия може да достигнат $ 300/т

Такава прогноза направи председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите (НСЗ) на Русия Павел Скурихин

Цената на зърното в Русия през първото тримесечие на 2011 г. може да нарасне с 9 хил. рубли за тон от сегашните 6-7 хил. рубли. Такава прогноза направи председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите (НСЗ) на Русия Павел Скурихин на пресконференция във вторник (30.11.2010 г.).

 "Категорично считам, че нивото, което беше през пролетта на 2008 г. - около 9000 рубли за тон, съвсем реално може да се постигне" - каза той в отговор на въпрос какъв ръст на цените може да се очаква през първите три месеца на следващата година, когато в региони привършват собствените запаси от зърно, предаде РИА Новости.

В понеделник първият вицепремиер на Руската федерация (РФ) Виктор Зубков отбеляза, че средната цена на зърното в страната е 6 - 6.5 хил. рубли за тон. Освен това, по данни на зам.-министъра на икономическо развитие на РФ Андрей Клепач, сега се наблюдава увеличение на цените до 7 хил. рубли за тон и повече.

През този сезон в Русия особено се изостри проблемът с дисбаланса между регионите по отношение на разпределението на зърно. Ако южните райони се намират под натиска на излишък от качествено хлебно зърно (по данни на руското правителство - около 10 млн. тона), то в същото време засегнатите от сушата райони изпитват недостиг на фуражно зърно, необходимо за поддържане на животновъдния сектор. Освен това, както отбелязва Скурихин, в някои региони има дефицит и на ръж.

"В допълнение към неравномерно разпределение на зърното в страната и дисбаланс между различните видове зърнени култури, други предпоставки за някакви драматични скокове в цените не виждам" - отбеляза председателят на НСЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.