1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на житото най-ниски от 4 години насам

Цените на житото най-ниски от 4 години насам

На ССБ – единични сделки

Цените на основните храни на международните стокови борси в Европа и САЩ за пореден път от пролетта насам отбелязаха масов спад през изминалата седмица, като за хлебната пшеница, предвид вече достигнатите ниски стойности, понижението с по-малко от 2% за седмица доведе до цена (преизчислена в лева) на борсата в Будапеща от 200 лв./тон, която е около средната за Европа и е най-ниската от години насам, съобщава Investor.bg.

Единични сделки на едро за търговия с жито в страната се сключват при цени от 200-220 лв./т без ДДС. Така сегашната цена на хлебната пшеница от 200 лв./т е най-ниската от август 2005 г., когато сделки на Софийската стокова борса (ССБ) се сключваха при цени от около 160 лв./т, които следващите месеци се повишиха.

След достигане обаче на най-ниските си стойности от 4 години насам - поради сравнително добрата реколта и намаленото търсене, цените на хлебното зърно у нас едва ли повече ще падат, или пък ще е с малко, коментираха за Investor.bg наблюдатели на стоковите пазари. От друга страна, няма да се оправдаят и очакванията на някои земеделски производители за осезаемо покачване на цените на зърното, защото предпоставки за това няма нито в Европа, нито у нас.

На ССБ през седмицата беше сключена сделка за покупка на маслодаен слънчоглед при цена от 350 лв./т (с включен транспорт), като може да се смята, че към момента цената е изгодна и за двете страни. Сделка за тази култура не беше сключвана от седмици, защото въпреки търсенето нямаше продавачи.

През първите дни на септември регистрираният спад на цените на основните храни на стоковите борси в Европа и САЩ е средно 2-5%, като само при царевицата в Будапеща той е по-висок – с близо 10% за седмица, до 186 лв./т. Актуалните котировки на слънчогледа в Будапеща са 371 лв./т (спад от 21 лв./т за седмица), а на суровото олио в Ротердам – 810 долара/т. Цената на захарта на борсата в Лондон е 550 евро/т. На борсата в Чикаго хлебната пшеница е с цена от 166 долара/т, а царевицата – 122 долара/т.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.