1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените за свинското в София остават над 8 лв.

Цените за свинското в София остават над 8 лв.

Прасенцата сукалчета поскъпнали

 
Въпреки регистрираното поевтиняване на свинското от бут с около 3% през изминалата седмица, цената му в София остава най-високата за страната - 8,20 лв. за килограм, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Най-евтино е в Монтана, където цената на пържолата е намаляла с 6% и вече стига 5,80 лв. Повишение на цените е регистрирано в Плевен и Шумен с 2%, във Варна, Габрово и Добрич с 1%. Цената на свинския врат с кост се движи с близо 1 лв. отгоре, между 6,60 и 9,40 лв. за килограм.  През седмицата месото от врат е поскъпнало с 1 до 9% в 4 града на страната. Най-значително е увеличението в региона на Плевен - 9%, следват го Шумен с 5% поскъпване и Варна с 3%.
С около 20% са се вдигнали цените на прасенцата сукалчета по пазарите от началото на годината, сочат данните на националната статистика.
Поскъпването се обяснява с факта, че тази част от годината е най-активният сезон, през който стопаните купуват прасета за отглеждане в домашните си ферми. През пиковия период средните цени на малките прасенца - до 20 кг., са се вдигнали от 59 на 71 лв. за брой. Животните между 10 и 20 кг. са и най-търсените на пазара, обясниха животновъди. С около 16% са поскъпнали и животните с тегло между 20 и 40 кг.
По данни на Асоциацията на свиневъдите в малки частни ферми и домашни стопанства се отглеждат около 60% от свинете у нас.  / monitor.bg
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.