1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украинският президент Виктор Янукович прогнозира добив от 55 млн. тона зърнени култури за 2011 г.

Украинският президент Виктор Янукович прогнозира добив от 55 млн. тона зърнени култури за 2011 г.

В момента страната е на първо място в света по износ на ечемик

Украинският президент Виктор Янукович прогнозира добив от 55 млн. тона зърнени култури за 2011 г., съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от investor.bg.

„Вече събрахме над 50 млн. тона зърно, а като цяло се очакват около 55 млн. тона, което може да се превърне в исторически рекорд за страната“, е заявил Янукович на тържествено събрание по случай Деня на селскостопанските работници.

По думите му в момента Украйна е на първо място в света по износ на ечемик, на трето – по износ на царевица и на осмо – по износ на пшеница.

Янукович е призовал за по-бързо приключване на аграрната реформа, чиято цел е „създаването на прозрачен механизъм за поземления оборот въз основа на обща система на държавен поземлен кадастър“.

„Трябва да направим всичко възможно, за да може поземлената реформа да защитава най-напред интересите на селяните, да не допуска тяхното обезземяване, да подпомага осъществяването на правата им и да пресече схемите за сенчесто приватизиране на селскостопанска земя“, е подчертал украинският президент.

По данни на украинския Държавен статистически комитет в страната през 2010 г. са добити 39,2 млн. тона зърно при 46 млн. тона през 2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.