1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна ще отмени забраната за внос на полско месо

Украйна ще отмени забраната за внос на полско месо

Експортът на месо от Полша за страни извън ЕС се развива

Украйна ще премахне забрана за внос на месо от Полша. Ограничението за доставките на говеждо беше въведено през 2007-ма година. Според експерти, административните мерки нямат сериозно влияние върху пазара. Проблемът е в обедняването на обществото в Русия, Украйна и други източноевропейски страни.

Местните валути са се обезценили спрямо еврото с 25%. А това означава, че храната е с 25-30% по-скъпа. В дългосрочен план е малко вероятно полските доставчици да възстановят износа до нивата преди ограниченията.

По данни на Евростат, експортът на месо от Полша за страни извън ЕС се развива. През първата половина на 2015 г. той е скочил с 41% в сравнение със същия период на миналата година. Полски фирми разширяват присъствието си на африканските пазари, както и в Китай и Хонг Конг. Общият износ на полско месо през първата половина на 2015 г. се оценява на 482 000 тона, което е с 16% повече, отколкото през същия период през 2014 г. През 2013-та Полша е изнесла за Украйна свинско на обща стойност 80 милиона евро, което поставя страната сред основните потребители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.