1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна става партньор на Копа и Коджека

Украйна става партньор на Копа и Коджека

Фермерите започват да приемат бежанци в своите ферми

Консултации със своите членове относно хуманитарната ситуация при войната в Украйна проведоха европейските фермерски организации Копа и Коджека. Бившата съветска република беше приета като партньорска страна.

"Импулсът за солидарност на земеделската общност с украинския народ е реален и видим във всички страни членки", се казва в изявление на Копа и Коджека след консултациите. Фермерите започват да приемат бежанци в своите ферми, първите конвои с храна, консумативи и финансови дарения, организирани от фермерите, са на път. На сайта на организациите ще бъде публикувана повече информация за фермери, кооперации и всеки гражданин, който иска да подкрепи действията, предприети от селскостопанската общност на Европейския съюз.

По повод приемането на Украйна като партньорска страна, председателят на Коджека, Рамон Арменгол, заяви, че тази стъпка е естественото продължение на израза на солидарност, който се осъществява на място от фермерите и техните кооперации. Европейската земеделска общност се мобилизира на всички нива, за да предостави конкретна подкрепа на украинския народ и бежанците, пристигащи във всички държави-членки.

"Политическите и икономическите анализи ясно показват важността на предизвикателствата при възстановяването, пред които ще се изправи европейското селско стопанство в краткосрочен и средносрочен план", се казва още в изявлението. Тази война, която засяга Европа, ще има световни последици за няколко години напред. Повечето производства ще бъдат пряко или косвено засегнати. Ето защо е от съществено значение Европа да има общ отговор, който да отговаря на хуманитарното и икономическото бедствие. В тази връзка Копа и Коджека очакват цялостни, стабилни, нестандартни мерки от Европейската комисия. Изключителни ситуации изискват изключителни мерки. Бързината на прилагане на тези мерки е от решаващо значение. Някои сектори, които вече са силно засегнати от увеличенията на цените в резултат на Ковид и енергийните кризи, трябва да бъдат подкрепени незабавно, докато други земеделски производители се нуждаят от ясни политически насоки, когато започнат да сеят.

Кристиан Ламберт, ръководителката на Копа, изтъкна, че след като руското правителство използва продоволствената сигурност като оръжие, Европа трябва да му се противопостави с продоволствен щит. Както и в енергетиката, в селското стопанство от Копа и Коджека силно вярват, че е възможно да засилим нашата стратегическа автономия, като същевременно продължаваме да правим напредък по отношение на устойчивостта.

 Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.