1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна въведе квотен режим при износа на зърно

Украйна въведе квотен режим при износа на зърно

Необходимостта от тази мярка, според властите в Киев е продиктувана от слабата реколта

След двуседмичния период на неясни и противоречиви декларации и обяснения украинският кабинет все пак се престраши да въведе квотния режим за износ на зърно. На 19 октомври съответното правителствено постановление № 938 беше публикувано в официалния вестник "Урядовый курьер". В оповестения във вторник документ са фиксирани следните обеми на експортните квоти: 500 хил. т – пшеница, 2 млн. т – царевица и 200 хил. т ечемик. Ограничителният режим ще продължи до 31 декември 2010 г.

Необходимостта от тази мярка, според властите в Киев е продиктувана от слабата реколта (38,6 млн. т, в сравнение с 46 млн. т - 2009 г. и 53,3 млн. т - 2008 г.), намалените запаси от зърно в страната и високите цени на хлебното и фуражното зърно на вътрешния пазар. Данните на украинските статистици (Госкомстат) показват, че към 1 октомври 2010 г. запасите от зърнени храни в Украйна спаднаха с 24%, в сравнение със същия период от предходния сезон до 17,9 млн. т, в това число: 9,9 млн. т – пшеница; 3,3 млн. т царевица и 3,2 млн. т – ечемик.

Постановлението е факт, но неяснотите остават. Съгласно законовите норми разпределението на квотите става след подаване на съответна заявка от икономическия субект, в рамките на 15 дни след като Министерството на икономическото развитие оповести, че стартира лицензионната процедура. В същото време експорта на зърно от Украйна остава блокиран. Митническите власти още преди публикуването на правителственото постановление спряха оформлението на документите за износ, като се стигна и до задържане на вече натоварените кораби. Не е ясно какво ще стане и със зърното, което вече се намира в пристанищните терминали. Търговците алармират, че нямат разяснения по този въпрос и „хаосът е пълен”. Анализатори предупреждават, че въвеждането на ограничителния режим при износа ще накърни имиджа на Украйна. Същото мнение изказват и представителите на авторитетни международни организации и търговските представители на западни държави. През миналата седмица по време на заседанието на украинско-американския Съвет по търговия и инвестиции заместникът на търговския представител на САЩ Мириам Сапиро заяви, че „Това решение (квотния режим) поставя въпрос за надежността на Украйна като доставчик на зърно, а също така вероятно е в противоречие със задълженията на Украйна като член на Световната търговска организация”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.