В производството на подправки в големите концерни в Европа се използва до 0,8 % соев протеин
Фирмите-нарушители, при които бяха установени месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина”, са с много сериозно пазарно присъствие и са от много години на пазара. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, предаде Агенция "Фокус".
Той обясни, че е необходимо да се направят и повторни анализи, за да се разбере как точно стоят нещата и допълнителна информация за това ще има до края на седмицата.
Оттук насетне доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства, добави председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Ако обаче намерената соя се окаже част от подправките, Вътев е на мнение, че фирмите, при които е установено нарушението, не бива да бъдат санкционирани.
Той обясни, че в производството на подправки в големите концерни в Европа, от които идват основната част от подправките в България, се използва до 0,8 % соев протеин. „И затова тъй като методът, по който е правен анализът на тези продукти, е качествен, а не количествен, смятам, че е съвсем редно да бъде направен и количествен метод, за да се установи, ако наличието на соя е като част от подправката, то тогава тези фирми нямат нарушение. Ако обаче се окаже, че е подменена суровина със соя, тогава вече говорим за коренно различно нещо. Там наистина говорим за злоупотреба”, каза още Кирил Вътев.