1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Установените фирми нарушители по стандарта „Стара планина” са със сериозно пазарно присъствие

Установените фирми нарушители по стандарта „Стара планина” са със сериозно пазарно присъствие

В производството на подправки в големите концерни в Европа се използва до 0,8 % соев протеин

Фирмите-нарушители, при които бяха установени месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина”, са с много сериозно пазарно присъствие и са от много години на пазара. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, предаде Агенция "Фокус".

Той обясни, че е необходимо да се направят и повторни анализи, за да се разбере как точно стоят нещата и допълнителна информация за това ще има до края на седмицата.

Оттук насетне доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства, добави председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Ако обаче намерената соя се окаже част от подправките, Вътев е на мнение, че фирмите, при които е установено нарушението, не бива да бъдат санкционирани.

Той обясни, че в производството на подправки в големите концерни в Европа, от които идват основната част от подправките в България, се използва до 0,8 % соев протеин. „И затова тъй като методът, по който е правен анализът на тези продукти, е качествен, а не количествен, смятам, че е съвсем редно да бъде направен и количествен метод, за да се установи, ако наличието на соя е като част от подправката, то тогава тези фирми нямат нарушение. Ако обаче се окаже, че е подменена суровина със соя, тогава вече говорим за коренно различно нещо. Там наистина говорим за злоупотреба”, каза още Кирил Вътев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.