1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Габрово прожектират филм за разпространението на шап

В Габрово прожектират филм за разпространението на шап

Няма регистрирани случаи на болестта в Габровска област

Няма регистрирани случаи на шап по животните в Габровска област. Това съобщи  директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Габрово Светослав Спасов, цитиран от Агенция "Фокус". Като превантивна мярка обаче за собствениците на ферми се прожектира филм за протичането на заболяването.

Инициативата да се прожектират такива филми ще продължи и в другите общини на територията на област Габрово. От РВМС - Габрово вече започнаха извършването на проверки в по-големите ферми. В службата има екип, на които денонощно може да се сигнализира. Извършват се и проверки на по-големите ферми в областта за спазване на мерките за биозащита. Д-р Спасов съветва фермерите, влизащите транспортни средства в стопанството да бъдат дезинфекцирани.

Директорът на РВМС в Габрово заяви, че предвид фактът, че шап е открит по диви животни, които мигрират за 24 часа по около 50 - 60 км, няма гаранция, че няма да пристигне болно животно и в Габровска област. Той обясни, че хората са притеснени болестта да не се разпространи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.