Гръцкият пазар бил залят с българско сирене и кашкавал
Съюзът на потребителите в Гърция се обяви срещу масовия внос на млечни продукти от България и Румъния, съобщи БТА, позовавайки се на информация на местна телевизия.
Гръцкият пазар бил залят с българско сирене и кашкавал, които се предлагат за местни. Потребителите настояват внасяните в страната стоки да бъдат с етикети, на които да бъде обозначен техният произход.
Местни производители също се обявяват срещу тази практика, защото по този начин според тях в страната се внасяли нискокачествени стоки, които подбивали цените на пазара.
Магазинери също алармират, че пазарът е залят с български млечни произведения и по-специално със сирене и кашкавал.
Според официалната стастистика Гърция усвоява 75% от българския износ на сирене, като по този показател южната ни съседка е сред най-значимите клиенти на българско овче сирене. Експерти твърдят, че най-широк прием българското сирене намира предимно в Северна Гърция.
Те смятат, че търсенето се дължи най-вече на ниската цена на българското сирене. Данните сочат още, че за периода 2002-2004 г. в Гърция са внесени около 1 400 тона овче сирене./в-к ПАРИ