1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В института по земеделие – Кюстендил очакват реколта от над 300 тона ябълки

В института по земеделие – Кюстендил очакват реколта от над 300 тона ябълки

Създадени са опитни насаждения за биологична продукция

Над 100 тона, летни и есенни ябълки, са набрани от площите на Института по земеделие в Кюстендил. Директорът на института професор Димитър Домозетов съобщи, че се очаква общото количество на ябълковата реколта да бъде около 300 тона плодове, предаде Агеция "Фокус".

Институтът има близо 130 декара ябълкови насаждения. Професор Домозетов допълни, че заради сухото лято, най-вече през месец август, тази година качеството на ябълките не е най-доброто - има и малки, и средни плодове. По-дребните плодове се транспортират в пазарджишки фабрики за производство на сокове, а по-едрите се пласират предимно на пазарите в София. Цената на ябълките варира, като най-масовата е 50 стотинки за килограм. 

Той посочи, че в института са създадени и пет нови сорта ябълки, които вече са одобрени и са готови за разпространение. Според директорът на института, към края на месеца ще започне и прибирането на зимните ябълки. Създадени са опитни насаждения за биологична продукция, но основната работа на специалистите е насочена към устойчивото земеделие.

 

Етикети ябълки, реколта
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.