1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Италия е продавано фалшиво и отровно вино

В Италия е продавано фалшиво и отровно вино

Производителите са спестявали до 90% от разходите

 

Италианският седмичник "Еспресо" алармира, че 70 000 000 л фалшиво вино се продава на ниски цени в италианските магазини. Според новия брой на списанието, напитката е направена от едва една трета шира, а в останалата част се съдържат тор, канцерогенни съставки, вода, захар и солна киселнина,

Всичко това са бавнодействащи отрови, които в началото не вредят и успяват да се "изплъзнат" на контролните тестове, но с течение на времето се утаяват в организма, превръщайки се в съставки-убийци.

Според магистратите от две прокуратури, които разследват по случая от шест месеца насам, става въпрос за "адски" коктейл.

Той е в основата на най-голямата измама в хранително-вкусовата промишленост, която някога е била извършвана в Италия, тъй като са били произведени колосални обеми вино.

То е било пуснато в продажба в като евтин продукт. Били са продадени над 40 000 000 бутилки с вино на цена 0,70-2 евро бутилката.

Разследващите органи смятат, че става въпрос за система на фалшифициране в индустриални мащаби, чиито корени се крият в организираната престъпност.

Над 20 фирми са замесени в измамата. Осем от тях са от Северна Италия - от Бреша, Кунео, Алесандрия, Болоня, Модена, Верона, Перуджа. Останалата част пък са пръснати из южните области Пулия и Сицилия.

Чрез този механизъм производителите са успявали да спестят до 90 % от материалните разходи за производството на вино. Една цистерна от 300 хектолитра е струвала 1300 евро, което е едва една десета от нормалните ценови равнища, искани от продавачите на едро на нискокачествено вино.

В Италия в сферата на продажбите на евтино вино конкуренцията е най-голяма. Според "Еспресо" девет са нациите, които се конкурират в този сектор. Прогнозира се, че разследването за фалшивото вино може да достигне огромни размери и да окаже в много по-голяма степен негативно въздейтвие върху икономиката на латинската държава от това, което предизвика историята с моцарелата.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.