1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Китай е затруднено снабдяването с храни

В Китай е затруднено снабдяването с храни

В борбата с коронавируса правителството хвърля огромни усилия и средства

Коронавирусът продължава да се разпространява в Китай и все повече затруднява икономиката. Регистрираните случаи са повече от 50 000, а жертвите надвишават 1000.

Близо две трети от китайската икономика са парализирани, не работят фабрики, фирми за услуги и учреждения. В борбата с болестта правителството хвърля огромни усилия и средства, като най-новият транш е в размер на повече от 10 милиарда долара. С тези пари властите искат да гарантират, че всеки заразен жител на страната ще може да си позволи лечението.

От разпространението на заболяването са засегнати и все повече аграрни производители. На много места свинефермите са затворени, което води до недостиг на месо и още повече вдига цените. В комбинация с африканската чума това прави ситуацията още по-напрегната. Заради прекъснати транспортни връзки са преустановени и доставките на фуражи и ветеринарни медикаменти, забавя се и завръщането на работниците в стопанствата след новогодишните празници. В най-засегнатата провинция властите пуснаха 10 000 тона замразено свинско от държавния резерв на пазара, планира се и увеличаване на вноса, за да се предотврати недостиг.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.