1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В края на февруари 2011 г. се очаква Българската агенция по безопасност на храните да започне да действа

В края на февруари 2011 г. се очаква Българската агенция по безопасност на храните да започне да действа

Законът за създаване на агенцията в момента е на второ четене в парламента

Реалистично е в края на февруари 2011 г. Българската агенция по безопасност на храните да започне да действа в новия си вид. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от Агенция „Фокус”. Според него, не би трябвало да възникват стресови ситуации за служителите от службите, които ще се влеят в новия единен контролен орган.

Димитров припомни, че през юни тази година беше приета стратегия за създаването на агенцията от Министерски съвет и от Народното събрание. Законът за създаване на агенцията по безопасност на храните в момента е на второ четене в парламента. „Очакванията са ни, съгласно реда, който Народното събрание определи, до 15 януари законът да бъде приет, а в рамките на следващите 30 дни ще се приеме устройствен правилник. Така че е реалистично в края на февруари агенцията да започне да действа в новия си вид. През това време по никакъв начин контролът няма да бъде изоставен – всички служби, които влизат в агенцията, ще работят по сегашния утвърден законов ред”, обясни той.

На първо време агенцията ще се помещава в няколко сгради през следващата година. После ще се търсят пари за ремонти и обединяването на структурата на едно място. През 2011 г. в една сграда ще бъде Центърът за оценка на риска, част от структурите ще бъдат в сградата на НВМС. Друга част от структурите ще бъдат и в Националната служба за растителна защита.

„Имаме план, по който плавно нещата ще преминат от една служба към агенцията. Ние сме предвидили един период на дерогация, при който ще има прехвърляне на правомощия от една служба към агенцията, като през този период няма да бъде прекъсван нито за ден контролът върху хранителната верига”, посочи Цветан Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.