1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В осем области се регистрира седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,8 - 8,6%

В осем области се регистрира седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,8 - 8,6%

Най-чувствително е в Пловдив

По данни на ДКСБТ през период 29 октомври – 5 ноември 2014 г. средната цена на едро на бяла захар за страната бележи леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.  

Средно за страната, цената на едро на захарта намалява с 0,8% на седмична база, до 1,22 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,03 лв./кг до 1,44 лв./кг, съответно в Добрич и Враца. В осем области се регистрира седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,8 - 8,6%, най-чувствително в Пловдив. Леко поскъпване на захарта, с 0,8 - 0,9%, се наблюдава в пет области.  

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 1,50 лв./кг. Цените по области са в диапазона от 1,23 лв./кг (Стара Загора) до 1,72 лв./кг (Благоевград). В сравнение с предходния седмичен период, изменение на стойностите се регистрира в осем от областните центрове, като в четири от тях е налице понижение, в рамките на 3,2% - 7,2% (Търговище), а в други четири – повишение, с между 0,7 и 5,4% (Варна).    

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната остава 1,56 лв./кг. Стойностите по области са в границите от 1,35 лв./кг (София и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян), без седмични изменения.      

Средно за страната, през изминалата седмица цените на дребно на захарта в ГТВ са с 0,06 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,27 лв./кг в Смолян. Същевременно, в шест от областите цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,02 и 0,19 лв./кг (Пловдив) по-ниски от тези в големите супермаркети.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,28 лв./кг за ГТВ и 0,34 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Благоевград – 0,56 лв./кг, а за по-малките магазини – в Смолян – 0,71 лв./кг. Изключение прави Стара Загора, където цените на дребно в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро с 0,07 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.