1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В пет области се отчита седмично понижение на ценовите стойности на слънчогледовото олио в рамките на 0,5% - 2%

В пет области се отчита седмично понижение на ценовите стойности на слънчогледовото олио в рамките на 0,5% - 2%

Маржът между цените на едро и на дребно е средно 0,47 лв./литър

Средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица.

По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,87 лв./литър (Хасково) до 2,30 лв./литър (Стара Загора). В пет области се отчита седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,5% - 2% (Ямбол), докато единствено във Враца продуктът поскъпва, с 2,4%. В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 0,5% на седмична база, до 2,08 лв./литър.

Предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,37 лв./литър (Стара Загора) до 2,74 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмично изменение на цените се наблюдава в осем области, като във всичките е налице повишение на стойностите, в рамките на 4,2% – 6,3% (Бургас, Русе, Сливен и Ямбол). Така, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети нараства с 1,6% на седмична база, до 2,55 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната остава 2,58 лв./литър. По области, цените на продукта в тези обекти са в границите от 2,39 лв./литър (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,75 лв./литър (Плевен), без седмични изменения.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,03 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,27 лв./литър в Пазарджик. В седем области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,15 лв./литър и 0,22 лв./литър (София).

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,47 лв./литър за ГТВ и 0,50 лв./литър за ДТО, като най-голяма разлика се отчита в Плевен – 0,79 лв./литър за големите супермаркети и 0,85 лв./литър за по-малките магазини.

Средно за страната, към края на м. февруари 2017 г. цената на олиото на едро се понижава с 1,2% на месечна база, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.    

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.