1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В петък се открива животновъдно изложение

В петък се открива животновъдно изложение

Ще бъдат представени животни, отглеждани приоритетно в четири области

 

Седмото специализирано изложение "Животновъдство-Плевен 2008" ще се проведе на 16 май в рамките на празниците на Плевен на Кооперативния пазар. Изложението има близо 170-годишна история, а Плевен от векове се слави като център на животновъдството и търговията с добитък. Тук ежегодно в средата на май се е провеждал най-големият пазар на животни на Балканите.

Организатори на изложението са Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Община Плевен чрез фирма "Тибор". Съорганизатори са Министерството на земеделието и храните и неговите браншови поделения в национален и регионален мащаб, както и браншови организации в сектора на животновъдството. Изложението ще се проведе със съдействието на Браншовата бизнес камара и на "Партнерс експо" ООД.

По време на "Животновъдство-Плевен 2008" ще бъдат представени животни, отглеждани в областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, обявиха организаторите. Ще участват частни стопани, институти, фирми и кооперации. Ще бъдат представени животни от различни видове, породи и направления, отглеждани на територията на регионалната дирекция на ИАСРЖ на територията на четири области - Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

В говедовъдството ще бъдат представени 4 породи - Черношарено, Кафяво, Симентал, Монбелиард и биволи - Българска Мурра.

Седмото специализирано изложение ще представи богато разнообразие от културни и местни породи овце. Ще бъдат показани овце от 6 продуктивни направления - Тънкорунно, Полутънкорунно, Цигайско, Млечно, Месодайно и Аборигенно - с 9 породи овце.

На изложението ще може да се видят кози от 2 породи мъжки ярета - Българска бяла млечна и Тогенбургска, и Англонубийски кръстоски.

Приоритетно внимание ще бъде обърнато на овцете от млечното направление - Плевенската черноглава, която е най-разпространена в четирите области, както и на синтетичната популация на Българска млечна овца.

За първи път ще бъдат показани кочове от млечната порода Асаф.

Три породи коне ще участват в изложението, като за първи път ще бъдат представени кобила и жребец от Тежковозната порода.

Посетителите ще видят и различни породи зайци, кокошки и кучета.

Откриването на изложението е на 16 май от 10.30 часа на Кооперативния пазар.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.