1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Северозападния регион започна изкупуването на ечемик “на зелено”

В Северозападния регион започна изкупуването на ечемик “на зелено”

Има вече и предлагане на внос на олио от Аржентина, като цената на едро е 2300 лв. на тон

Започна изкупуването в Северозападния регион на ечемик “на зелено”, каза Борис Ангелов, управител на монтанския клон на Софийската стокова борса, цитиран от Агенция "Фокус".

Той заяви, че купувачите предлагат предварително на земеделските производители да изкупят реколтата им от ечемик. “Предлаганата цена при тази предварителна продажба на ечемика е 250 лв. с ДДС. Изкупеното количество ечемик “на зелено” е предназначено за износ”, каза Борис Ангелов.

От монтанската борса посочват, че в Северозападна България се задържат десетки хиляди тона със слънчоглед. Предлаганата цена от производителите на слънчоглед е от 800 до 900 лв. за тон, а купувачите търсят слънчоглед на цена 750 – 800 лв. “Сделки реално няма, продажбите се задържат заради очакваната нова реколта, която ще приключи в края на месец август”, обясни Ангелов.

Има вече и предлагане на внос на олио от Аржентина, като цената на едро е 2300 лв. на тон. На дребно цената ще бъде около 2,50 лв. до 3,00 лв. за литър олио. Върху цената на слънчогледа ще има натиск и от Украйна, и от Аржентина – двете страни ще имат готовност да внасят слънчоглед на ниски цени, заяви управителят на борсата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.