1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Япония продадоха риба тон за 128 000 евро

В Япония продадоха риба тон за 128 000 евро

Тазгодишният търг се отличава с най-ниската цена за последните 6 години

При първия за годината търг на токийската рибна борса една риба тон беше продадена за близо 17 милиона йени, или 128 000 евро. Тази цена обаче далеч не е най-високата, постигана на борсата.
 
Рекордът е от 2019 година, когато един екземпляр беше продаден за 2 милиона и 700 000 евро. През следващите две години цените останаха сравнително ниски, най-вече заради пандемията, затворила за дълго време ресторантите, които обикновено изкупуват най-големите риби, за да ги сервират на своите клиенти. Тазгодишният търг се отличава с най-ниската цена за последните 6 години, която за пръв път остана под 20 милиона йени.
Екземплярът от вида Южен тунец тежи 211 килограма и е хванат във водите около северния край на Хоншу, главният остров на Япония. Разделена на килограмите, цената е 610 евро на килограм и беше платена от компания за търговия на едро с хранителни стоки. 
 
Високите цени, постигани на традиционния първи търг за годината, не са продиктувани от качеството на рибата, а са рекламна акция за началото на новата финансова година. Всеки път търгът привлича голям брой зрители и се предава на живо по японските телевизии.
 
Страната на изгряващото слънце е с най-голямата в света консумация на риба тон, като най-популярен е видът Южен тунец. Заради прекомерния улов този вид е силно застрашен от изчезване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.