1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Васил Симов: Проблем с олиото, хляба или фуражите не можем да имаме

Васил Симов: Проблем с олиото, хляба или фуражите не можем да имаме

На световните пазари хранителните стоки поевтиняват, а в България поскъпват

2022 година беше добра в борсово отношение, въпреки войната и политическите трусове в страната. Отчита се ръст в оборота с 27% повече в сравнение с 2021 година. Това посочи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов, който представи годишния отчет на институцията.

Докато на световните пазари хранителните стоки поевтиняват, то в България те поскъпват. Това се дължи на по-скъпия долар за внос в страната, покачването на цените на енергоносителите, горивата, както и на повишаването на стойността на работната сила.

„Олиото поевтинява на световните пазари. При нас заради по-скъпия долар, на база едногодишното поскъпване, се оскъпиха останалите хранителни стоки. Иначе като суровини, имаме достатъчно в страната. Има достатъчни запаси и от слънчоглед. Даже България изнася слънчоглед. Внасяме известни малки количества от търговска гледна точка, но България е потенциален износител на слънчоглед, докато при захарта сме изцяло зависими от световните цени на захарта и това поскъпване с над 50 процента при захарта в по-голямата си степен се дължи на по-скъпия долар, с който се купува захарта от международните пазари, а иначе на международните пазари захарта е поскъпнала с около 10-на процента“, отчете Васил Симов, изпълнителен директор на Софийска стокова борса.

Той подчерта, че апокалиптичните прогнози за страшна 2022 година в световен мащаб, развоят на войната в Украйна и влиянието на тези фактори върху стоките не се е оказало вярно. Това се дължи на факта, че пазарната логика е по-различна, смята той.

„Наистина стъписване имаше, през март и април имаше истерия с цената на олиото в България. Тогава съм имал възможност да казвам и пак ще казвам - България е потенциален производител и износител на слънчоглед, ние проблем с олиото не можем да имаме. Не можем да имаме проблем с хляба. Не можем да имаме проблем с фуражите. Не можем да имаме, защото ние произвеждаме тази стока и я изнасяме.“

Според Симов притесненията, които стоят пред нас, идват от неяснотата накъде ще поемат цените на енергоносителите, а не на хранителните стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.