1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Във Видинско реколтата от царевица и слънчоглед ще е добра

Във Видинско реколтата от царевица и слънчоглед ще е добра

Досега са получени 150-200 килограма от декар

Реколтата от царевица и слънчоглед във Видинско тази година ще е добра. Това съобщи за радио “Фокус”- Видин Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в Северозападна България.

Той обясни, че по време на сеитбата климатичните условия са били подходящи, макар че по време не вегетацията е настъпило известно засушаване. "Очаквам добри добиви за региона. Започна жътвата на слънчогледа във Видин. Досега са получени 150-200 килограма от декар. В средата на септември ще започне и жътвата на царевицата. Добри добиви ще има за земеделските стопани от царевицата", смята Андрейнски. Прогрозираните добиви от слънчоглед са между 180 и 200 килограма.

Жечко Андрейнски подчерта, че голяма част от земеделците ползват кредити, но една част от тях ще се погасят с реализацията на реколтата от пшеницата и слънчоглед. Крупните земеделски производители, които отглеждат над 5000 декара, няма да се откажат от дейността си и ще увеличат площите си. "В момента има застой на реализирането на пшеницата. Раздвижване очакваме от октомври. Стопаните не продават продукцията си, тъй като цената се повиши от 18-20 стотинки на 35 стотинки за килограм. Очаква се стабилизиране на цената и засега няма търсене", обобщи Андрейнски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.