1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Във Видинско цената на земята е три пъти по-висока в сравнение с 2005 г.

Във Видинско цената на земята е три пъти по-висока в сравнение с 2005 г.

До края на годината ще се отчуждават земи по главен път Е-79

 

Цените на земеделските земи във Видинско са поскъпнали с безпрецедентните 300 % за една година, зави Любчо Йонов, собственик на фирма "Видински имоти".
Според регионалното сдружение "Недвижими имоти" за най-продаваните земи - от четвърта категория, цените вече са 155-165 лв./дка, особено за масивите над 10 дка. Това е близо три пъти повече от равнището през миналата година.
Земите от втора категория се котират по-скъпо и цената е около 185-190 лв./дка. Само когато парцелите са разпокъсани и са под 10 дка, стойността им пада средно с 30-40 лв./дка при отделните категории.
Според зам.-транспортният министър Весела Господинова, до края на годината трябва да бъдат отчуждени 370 имота във Видинска област заради инфраструктурата на "Дунав мост 2". За обезщетяването на собствениците има планирани средства в транспортното министерство, които следва да бъдат усвоени до края т г. Три от имотите са с неизяснени собственици и средствата за тях ще бъдат преведени по сметка на областната администрация.
Атрактивни нива запазват и земеделските земи, разположени по протежение на главен път Е-79 край Видин. За тях собствениците искат 2.5-3 евро/кв.м, но предлагането в момента е ограничено. Предполага се, че търговията ще се оживи, след като прочулата се с лошо качество на работа австрийска фирма "Щрабаг" най-сетне пусне обновения участък от Видин до Монтана.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.