1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Възможно е ново увеличение на хляба, ако цените на пшеницата продължават да се покачват в световен мащаб

Възможно е ново увеличение на хляба, ако цените на пшеницата продължават да се покачват в световен мащаб

Снимка:

В момента се търси качествено зърно, което има хлебопекарни качества

Цената на хляба следва тенденцията на цените на суровините, които се влагат в него. Това каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева в отговор на въпрос ще има ли ново повишение на цените на хляба у нас, заради повишението на цените на пшеницата на световните пазари, предаде  Агенция „Фокус”.

Все още крайната цена на хляба за т. нар. масови хлябове в България не е достигнала цената по формулата 1:2:4(цена на зърно, на брашно и хляб), каза още Кукушева. Засега ежеседмичната промяна на цената на брашното не се отразява върху крайната цена на хляба, но хлебопроизводителите не знаят докога ще продължи това.

„Ние искрено се надявахме, че цената на зърното ще спре да плава в посока нагоре. Даже очаквахме спад на цената на зърното – така, както практиката в предишните години го е показвала. Но когато една суровина в световен мащаб увеличава своята цена, няма как в България, която нито е основен производител, нито основен вносител на тази суровина, цената на тази суровина да пада. Т.е. както всички знаем, а вече и потребителите, цената на хляба следва тенденцията на цените на суровите, които се влагат в него. Хубавата новина е, че хлябът е единствената стока, в която суровините имат истински произход – растителен. Тук няма спор като този, дали колбасите са от месо или сиренето от мляко. При хляба суровината е от растителен произход, друг е въпросът с какво качество е тази суровина. Колкото е по-високо качеството на една суровина, толкова по-достойна е цената, на която тя се продава”, обясни Мариана Кукушева.

„Нашият анализ показа, че определени компании търсят да купуват количества зърно с оглед на това, че реколтата в света е голяма като обем, но е ниска като качество. В момента продължава да се търси качествено зърно, което има хлебопекарни качества. Ние потребяваме брашно, а неговата цена се променя ежеседмично. Засега тази ежеседмична промяна не се отразява върху крайната цена на хляба. Нямаме идея докога това може да продължи”, посочи още тя. В момента за хлебопроизводителите е много важно какви ще са данъците и осигуровките за 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.