1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вече е факт първата сделка в електронния пазар Градинария

Вече е факт първата сделка в електронния пазар Градинария

Земеделски производители, търговци и преработватели се регистрират активно

Електронният пазар за търговия на едро със свежи плодове и зеленчуци „Градинария”, регистрира първата сключена офсайт сделка между продавач и купувач.

Това се случи само броени дни, след като порталът беше представен пред заинтересованите страни и широката общественост на среща в Пресклуба на НДК с участието на земеделския министър Десислава Танева на 23 юли 2015 г.

При тази първа търговска операция 3000 кг праскови са сменили своя собственик, преминавайки от градината на земеделски производител от с. Мечкарево, област Сливен, във владение на едноличен търговец от Ловеч. Прасковите „Ред хейван”, „Голд хейван” и други сортове са били оферирани на цена от 1,00 лв.

Порталът „Градинария” е създаден по проект „Модерна търговия” и се изпълнява от Националния съюз на градинарите в България с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Земеделски производители, търговци и преработватели се регистрират активно като участници в електронния пазар. Те са вече близо 200, а продавачи и купувачи си съперничат по активност и „силите” им са изравнени като групи потребители.

Като подадени оферти обаче производителите са с предимство, до сутрешните часове на 29 юли т.г. те са подали 43 оферти срещу 4 оферти „Купува”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.