1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вече трета борсова сесия цената на пшеницата се задържа на едно равнище

Вече трета борсова сесия цената на пшеницата се задържа на едно равнище

 

На Русенската стокова борса на последния кръг през изминалата седмица има задържане на ръста на ценовите предложения за пшеницата, след като вече няколко месеца имаше устойчива тенденция към повишаване на котировките, съобщи директорът на борсата Иван Иванов.

Предложенията в позициите "купува" и "продава" продължават да са с 50 до 60 лв. разлика, което, освен че е неестествено, но и изключва възможността за сключване на сделки засега.

Установяването на ценовите котировки в широкия диапазон 270-300 лв./т в позиции "продава" вече трета борсова сесия показва, че към момента пазарът не е склонен да приеме по- високи цени, отбелязат от борсата. Според експерти, цената на вътрешния пазар почти е достигнала международната и по-нататъшно рязко увеличение към момента е малко вероятно.

Това би създало предпоставки за внос на зърно при положение, че в страната не би трябвало да се наблюдава дефицит на пшеница засега, съгласно официалните данни за обем на реколтата и реализиран износ, каза Иван Иванов.

Той смята, че вероятно продавачите задържат известни количества, за да постигнат още по-висока цена.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.