1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вероятно ще се наложи внос на пшеница от чужбина, смятат от Съюза на мелничарите

Вероятно ще се наложи внос на пшеница от чужбина, смятат от Съюза на мелничарите

От февруари хлябът ще поскъпне с 15 – 20 %

Вероятно ще се наложи внос на пшеница от чужбина, каза председателят на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова, цитирана от Агенция „Фокус” .  Никой не може да прогнозира с точност какво количество зърно от България, в кой момент, може да бъде изнесено и какво точно количество съответно ще се наложи да бъде внесено за нуждите на мелничарите. По думите й у нас последно по-голям внос на пшеница се е наложил през 2004 г.

Логиката обаче сочи, че ако се наложи внос, зърното ще се оскъпи заради транспортните разходи, а това може да се отрази и на цените на брашното и на хляба.

„Пшеницата е борсова стока, международно търгувана. От България се изнася пшеница и това не е тайна. Това даже е нещо хубаво и по същата причина, както се изнася, така може и да се внася. Отворен пазар сме, членове на Европейския съюз сме, и на световната икономика също така. Няма нищо страшно в това”, коментира Влахова, която потвърди, че е възможно вносът на зърно да бъде направен от Унгария, като сравнително по-близка членка на Европейския съюз до България. Брашното в страната се продава на такава цена, каквато пазарът може да си позволи. Мелничарите обаче изпитват затруднение да се снабдяват със зърно на ниски цени, тъй като цените се формират на световно ниво. Засиленото търсене на пшеница на международните пазари вдига цената и на българското зърно. „Така родните зърнопроизводители ще предпочетат да изнесат пшеница на по-висока цена, а не да я продадат на някой от мелничарите, който и да е той, който иска да го купи на ниска цена”, обясни Влахова. По думите й с цените на хляба в България се спекулира.

От февруари хлябът ще поскъпне с 15 – 20 %, обявиха някои родни хлебопроизводители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.