1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ветеринарните власти потвърдиха шап при 37 домашни животни в бургаското село Кости

Ветеринарните власти потвърдиха шап при 37 домашни животни в бургаското село Кости

Взети са 1600 проби през последните няколко дни в цялата община Царево и в Бургаско

Ветеринарните власти потвърдиха шап при 37 домашни животни в бургаското село Кости, става ясно от резултатите на взетите проби за изследване на наличието на болестта, установена у нас след лов на диво прасе, информира Агенция "Фокус".

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов обясни, че шап е установен при 16 кози, 12 овце, 8 свине и една на крава от село Кости. Животните ще бъдат умъртвени утре. Резултатите от взетите проби от ветеринарите са станали ясни късно снощи.

"От изследванията на Резово, Малко Търново няма положителни проби. Всички положителни проби са в село Кости и това е обнадеждаващо. С унищожаването на животните и дезинфекциите, които ще извършим, се надяваме, че ще прекъснем по-нататъшно разпространение на вируса”.

По всяка вероятност ловците в селото са разпространили болестта сред животните, обясни Войнов. Той заяви още, че изследванията продължават, за да се следи ситуацията.

Ветеринарите взеха 1600 проби за шап през последните няколко дни в цялата община Царево и в Бургаско, както и в райони в Хасковско, Ямболска. „За нас е много важно, че около Кости резултатите са отрицателни”, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.