1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Виенската борса за аграрни продукти стана на 150 години

Виенската борса за аграрни продукти стана на 150 години

Сградата в центъра на австрийската столица е построена през 1890 година

Своя 150-годишен юбилей отбелязва борсата за аграрни продукти във Виена. Основана е през 1869 година като автономна институция, с целта да урегулира търговията със зърно.

Сградата в центъра на австрийската столица е построена през 1890 година и до ден днешен в нея се провеждат търговските сесии. Както преди 150 години, ръководството и днес определя правилата за сключване на сделки, гарантирайки спазването им чрез арбитражна комисия, която се намесва при възникнали спорове. Издава и ежеседмичен бюлетин за цените на продадените и купени продукти.

Надзорът е в ръцете на две министерства - на земеделието и на икономиката. Виенската борса е една от най-старите подобни институции в света и може да се похвали с непрестанно развитие и напредък, особено през последните десетилетия. През октомври, по случай своя юбилей, Виенската борса ще бъде домакин на 59-тата Европейска стокова борса. Това е сдружение на 38 стокови борси от цяла Европа и Турция, основано през 1961 година. Всяка година Европейската стокова борса организира празнична сесия в различна държава, на която не толкова се търгува, колкото се създават контакти между участниците по веригата на храните - от фермера, през търговците и преработвателите до транспортните и логистични компании.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.